Dystrofie (Posttraumatisch)

Posttraumatische dystrofie (PD) is een ziektebeeld dat kan ontstaan na een operatie of letsel aan een van de ledematen of andere gewrichten. De belangrijkste klacht is pijn, waarvan de ernst meestal niet past bij de ernst van het letsel of de operatie. De pijn wordt erger bij aanraking of beweging. PD kan leiden tot ernstig functieverlies door dystrofie (zwakker worden) van spieren en andere weefsels.

Lees verder 

Bij de posttraumatische dystrofie zien we veel tekenen van een ontsteking, de hand, knie of enkel. De pijnlijke plek zwelt, gaat glanzen, doet pijn, wordt warm of heel koud, is soms rood, wit of blauw en zelfs de haargroei kan veranderen (dat wordt dystrofie genoemd). Inmiddels weten we veel meer over hoe deze aandoening tot stand komt en alles lijkt erop te wijzen dat het erg belangrijk is om met de behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen.

De posttraumatsche (na het ongeluk) dystrofie (stoornis van zenuwen en huid) ontstaat doordat na de beschadiging door irritatie van de zenuwen in het ruggenmerg bepaalde zenuwbanen overgeprikkeld worden. Er ontstaat een vicieuze cirkel van overprikkeling. Als het bindweefsel geprikkeld wordt, gaat het allemaal nare stofjes maken, die ontstekingen bevorderen, waardoor de zenuwcellen weer overprikkeld raken.

Mensen met een dystrofische voet kampen meestal met zeer overgevoelige, pijnlijke, vaak vermoeide, en /of brandende voeten. Los van alle therapeutische en medicamenteuze behandelingen, is het van groot belang dat er door deze disbalans van zenuwstelsel en bindweefsel, een goede ondersteuning en een zachte comfort onder de voeten is.

De dagelijkse comfort inlegzolen geeft correctie en zeer zachte ondersteuning. Ze zijn dermate comfortabel dat het “pure verwennerij” is voor de voeten.

Het alternatief is de diabetische zool. Dit is een medische zool die iets minder soepel is maar ook zeer zacht en een zeer goede ondersteuning biedt aan de voet.